Kerry navrhol Moskve spoluprácu pri riešení krízy na Ukrajine

27.02.2014 Celý región

Moskva 27. februára (TASR) - Rusko oznámilo, že americký minister zahraničných vecí John Kerry navrhol v dnešnom telefonáte s ruským kolegom Sergejom Lavrovom spoluprácu s Moskvou na riešení ukrajinskej krízy. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Lavrov zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť uplatňovanie mierovej dohody vyrokovanej Európskou úniou, ktorú ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podpísal spolu s opozíciou minulý týždeň pred svojím útekom z ukrajinskej metropoly Kyjev.

Janukovyča zbavil prezidentského úradu parlament v sobotu 22. februára. Janukovyč však tvrdí, že sa stále pokladá za ukrajinského prezidenta.

Ozbrojení muži dnes obsadili parlament v meste Simferopol v ukrajinskej oblasti Krym, kde žijú prevažne prorusky orientovaní obyvatelia, a vztýčili tam ruskú vlajku. To znepokojilo nových lídrov v Kyjeve. Tí zároveň vyzvali Moskvu, aby nevysielala vojakov mimo územia svojej námornej základne na polostrove Krym. "Akýkoľvek vojenský pohyb za hranice základne bude vnímaný ako vojenský útok," vyhlásil dnes ukrajinský úradujúci prezident Oleksander Turčynov, deň po tom, ako 150.000 ruských vojakov v západnom Rusku uviedli do stavu vysokej pohotovosti - rovnako ako stíhačky, ktoré majú byť pripravené chrániť ruských krajanov.

Spojené štáty už skôr vyzvali Moskvu, aby sa vyhla riskantným krokom na Ukrajine, ktorá sa zmieta v kríze už od vlaňajšieho novembra, keď Janukovyč vycúval z obchodnej a asociačnej dohody s Európskou úniou - a namiesto toho sa obrátil smerom k Rusku.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo úradujúceho ruského veľvyslanca v Kyjeve na konzultácie, keďže konfrontácia medzi Moskvou a Západom oživila spomienky na studenú vojnu.
 

Vyberte región